SluitentZitemzo na 30 jaar Kinderrechtswinkel
Zo'n verjaardag kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan en daarom blikken we op vrijdag 9 juni terug op 30 jaar werken aan kinderrechten. Het gebeuren gaat door in de Zebrastraat te Gent. Meer info bij nieuws op onze site. Zin om te komen?
Over ons Infotheek Nieuws Links Ons aanbod Vormingsaanbod Veelgestelde vragen
Visie & missie

De missie van de Kinderrechtswinkel is de verbetering van de rechtspositie van kinderen en jongeren in Vlaanderen en België. Alle kinderen hebben recht op een respectvolle omgang in onze samenleving. We vertrekken vanuit de gelijkwaardigheid van alle mensen ongeacht hun leeftijd. Dus ook kinderen kunnen aanspraak maken op de algemeen geldende mensenrechten.

Ons referentiekader is het kinderrechtenverdrag (het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, zoals goedgekeurd door de Verenigde Naties op 20 november 1989 te New York). Het kinderrechtenverdrag werd goedgekeurd en geratificeerd door bijna alle landen in de wereld (met uitzondering van de Verenigde Staten), en is onder meer om die reden van enorm belang.

Niet alleen moeten minderjarigen geïnformeerd worden over het bestaan en de betekenis van het geheel van kinderrechten. Minderjarigen stellen zich vaak ook vragen over hoe dat dan in hun specifieke situatie in elkaar zit. Zij kunnen daarbij behoefte hebben aan advies of ondersteuning.

In sommige situaties ondernemen minderjarigen ook acties om hun rechten daadwerkelijk uit te oefenen en op te eisen. Minderjarigen kunnen daarbij behoefte hebben aan rechtsbijstand door een advocaat. De bijstandsbehoefte kan eveneens een gevolg zijn van het feit dat minderjarigen geconfronteerd worden met gerechtelijke instanties.

Kinderen hebben nood aan een samenleving die rekening houdt met hun wensen en behoeften. Zij hebben recht op een verbeterde (rechts)positie in een maatschappij waarin ze daadwerkelijk au sérieux genomen worden.Terug 


ReactiesReacties: 2

 • Antwoord voor Inge : Bedankt om ons te laten weten dat de link niet...(Kinderrechtswinkel)
 • De link naar het kinderrechtenverdrag werkt jammer genoeg niet....(Inge Van de Merlen)


 •  
  Artikel doorsturenGeef reactie  Geen enkel kind mag alleen opgroeien
   
  Algemeen Nieuws Publicaties Vormingsaanbod Infotheek Faq Links Contact